Dieta w chorobach nerek przed dializą
Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zaplanować plan żywieniowy dopasowany do stopnia zdiagnozowanej choroby.
Książka "Dieta w chorobach nerek przed dializą" przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz porady dotyczące stylu życia, które ułatwią przestrzeganie diety przyjaznej dla nerek.
Stanowi cenne źródło wiedzy, głównie dla pacjentów z Przewlekłą Chorobą Nerek (PChN) w okresie leczenia zachowawczego (przed dializą,) a także dla osób z ich otoczenia - rodziny, opiekunów. Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.
1 Wstęp 9
Choroby nerek – ciche, zabójcze tsunami 9
Co skłoniło mnie do napisania książki dla pacjentów w okresie predializy i dlaczego ta publikacja jest potrzebna? 10
Ocena żywienia pacjentów z PChN i wnioski z badań 11
Co zawiera książka 12
Raport z Ogólnopolskiego Badania Pacjentów Nefrologicznych 13
Przewlekła choroba nerek 14
Czynniki ryzyka wystąpienia PChN 15
Badania profilaktyczne w kierunku PChN 16
2 Zalecenia dietetyczne dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego 17
Cele leczenia żywieniowego osób z PChN 17
O czym pacjent powinien wiedzieć – wskazówki dotyczące spożycia składników pokarmowych w zależności od stopnia zaawansowania choroby nerek 18
Kaloryczność diety 18
Węglowodany w diecie 19
Tłuszcze w diecie 19
Białko w diecie 19
Potas w diecie 28
Fosfor w diecie 35
Sód w diecie 40
Płyny 48
Zalecane spożycie witamin 48
Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego 49
3 Talerz żywieniowy dla osób z PChN 51
Podział talerza żywieniowego 51
Praktyczne zagadnienia dotyczące wyboru produktów 53
Zamiana produktów 54
Jak ułożyć i kontrolować plan żywieniowy? 54
Układanie diety nerkowej 54
Etapy tworzenia planu żywieniowego 55
Gdzie szukać znaczących ilości białka, fosforu, potasu i sodu? 56
Jak ustalić dobowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe? 56
Schemat posiłków dla przykładowej pacjentki 61
Twój indywidualny plan żywieniowy 65
4 Przepisy 67
Śniadania 69
Zupy 83
Dania główne 91
Pasty 120
Coś na słodko 124
Napoje 130
Sosy i mieszanki ziołowe 132
5 Fleksitarianizm 137
Dieta fleksitariańska 137
Fleksitariański tygodniowy jadłospis z przepisami kulinarnymi 138
6 Miary gospodarcze (jednostki miar kuchennych) 167
7 Wizualne wskazówki do kontroli porcji 171
Piśmiennictwo 173
Seria Dieta. Kompendium dla każdego
Seria Dieta. Kompendium dla każdego, pozwala zarówno dietetykom, lekarzom rodzinnym, jak i pacjentom i ich rodzinom zaplanować odpowiednią dietę w zależności od potrzeb czy problemów zdrowotnych. Każda z publikacji stanowi kompendium wiedzy w danym temacie.
„Dieta eliminacyjna” to poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania. Książka rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa i w jaki sposób podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych” prowadzi przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. W książce znajdziecie pomocne tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością można przygotować w domu.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach.
„Dieta seniora” opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań.
„Dieta w endometriozie” porusza ważną tematykę powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo, jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni. Porusza również takie zagadnienia, jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych. W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować, tworząc swój codzienny jadłospis.
„Dieta w chorobach nerek przed dializą” przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz porady dotyczące stylu życia.
„Zdrowa dieta przyszłej mamy” w przystępny sposób opisuje i wyjaśnia najważniejsze zagadnienia istotne dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia przyszłej mamy. Prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu oraz rozwiewa wiele wątpliwość, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień.