Podręcznik ten ma na celu zlikwidowanie strachu przed chemią przez pokazanie przykładów obliczeń chemicznych, gdzie student krok po kroku rozwiązuje proste, absolutnie podstawowe zadania, a ...
Presented work is a summary of many years' observations. The first stage larvae of: "B. alismatis, "B. nodulosus", "B. frivaldszkyi"' "B. lutulentus", "B. bi...
Niniejsza książka pod redakcją Martyny Kandefer-Szerszeń oraz Barbary Zdzisińskiej stanowi cenną propozycję dydaktyczną, która ułatwi studentom przygotowywanie się do ćwiczeń z immunologii.
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań ż...
W pracy opisano cykl życiowy wszystkich występujących w Polsce gatunków muchówek z rodzaju Lipara (L. lucens, L. similis, L. rufitarsis i L. pullitarsis). Opis każdego z nich zawiera ...
Identyfikacja nieznanych związków organicznych należy do podstawowych czynności nie tylko chemików-organików, ale również osób na co dzień niezwiązanych z chemią....
Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Autor podjął...
Niniejszy podręcznik ma za zadanie udzielić odpowiedzi na dwa zasadnicze pytania: jak i dlaczego zachodzą przemiany związków organicznych. W tej książce zostały przeanalizowane reakcje orga...
Publikacja prezentuje diagnozę stosunku uczniów, kończących edukację w gimnazjach z województwa lubelskiego, do środowiska przyrodniczego na podstawie ich zainteresowań i przekonań. J...
Książka zawiera opracowanie taksonomiczne rodzaju "Septoria" należącego do grzybów niedoskonałych. Powstała w oparciu o studia zbiorów zielnikowych własnych oraz zgromadzony...
Czosnek znany jest w uprawie od kilku tysięcy lat i wykorzystywany jest jako warzywo, roślina przyprawowa i lecznicza. Ze względu na zawartość cennych substancji biologicznie czynnych stosowany jes...
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorz...
Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odp...
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potr...
Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produkt&o...
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Je...
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym...
"Autorzy zamieszczają wykazy alergenów odpowiedzialnych za rozwój alergii: od mleka, jaj, ryb, ziół i przypraw po barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i substancje kons...
Na biegunki i zaparcia cierpi około 20% dzieci. W poradniku napisanym przez znanego i cenionego specjalistę z CZD można znaleźć niezbędne i rzetelne informacje dotyczące problemów z trawieni...
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histam...