0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Darmowa dostawa »

What's cooking. Jewish culinary culture

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2022

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Magdalena Maślak, Tamara Sztyma

  • Redakcja naukowa: Zofia Sochańska

  • Wydawca: POLIN

  • Formaty:
    ePub PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 59,00 zł
53,10 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

What's cooking. Jewish culinary culture

Culinary culture is a vital element of the Jewish identity—while enhancing the sense of belonging to a community, it testifies to Jewish distinctiveness. Shaped over millennia in different locations all across the globe, it has remained very diverse until today. That is why the tale about Jewish food is simultaneously a tale about Jewish religion, culture and history.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Ebooki kulinarne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Historia i archeologia
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki humanistyczne »
    3. Kulturoznawstwo
  • Redakcja: Zofia Sochańska
  • Język wydania: angielski
  • ISBN: 978-83-961931-8-6
  • ISBN druku: 978-83-961931-5-5
  • Liczba stron: 224
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Zygmunt Stępiński: Introduction
Magdalena Maślak, Tamara Sztyma: What’s cooking? Jewish Culinary Culture 
TRADITION
Małgorzata Kordowicz: The Meanders of Kashrut
Michael Schudrich: Kashrut: Eating for a Better Life
Agata Rakowiecka: The Communal Table
DIASPORA
Joelle Bahloul: Diasporic Cuisine for the Global Jewish Diasporas
Leah Koenig: So What Is Jewish Food, Anyway?
Michael Wex: Cholent, the Mother of Jewish Cuisine
Glenn Dynner: What’s Cooking in the Jewish-run Tavern? A Brief History
MODERNITY
Barbara Kirshenblatt-Gimblett: Stirring the Pot: Jewish Culinary Cultures in Modern Times
Eve Jochnovitz: Jewish Vegetarianism
Ruth Ellen Gruber: Jewish, “Jewish” and Jewish? Cafes
Gil Hovav: Israeli Food Today
MEMOIRES
Bella Szwarcman-Czarnota: Cuisine of this world
Ruth and Philipp Ladovscy: United Bakers Dairy Restaurant
Gołda Tencer: In Mame Sonye’s Kitchen
Hanna Merlak: What’s Cooking at a Jewish Home?
Devra Ferst: At Jewish Food Society Food Is the Ultimate Storyteller
RECIPES
Challah 
Matzo
Cholent 
Gefilte fish 
Kugel with noodles
Hamin 
Chraime 
Mina de espinaca 
Fake fish made of vegetables
Hummus 
Cheese Blintz
Carp the Jewish Style
Matzo Brei
Amoronia

Inni Klienci oglądali również

30,60 zł 34,00 zł
Do koszyka

The Polish Vernacular Culture: A Comparative Perspective

The book is solidly grounded in theory and methodology, but at the same time takes into account the most contemporary factual settings. Professional scientists are used to dry and uninteresting volumes, this one should give them a much needed variety. ...
31,41 zł 34,90 zł
Do koszyka

Teaching English Through Culture

The purpose of the book is to present culture of the English speaking countries by means of original, stimulating and diversified exercises. For teachers the book provides numerous activities suitable for students of different levels, i.e. from pre-int...
37,80 zł 42,00 zł
Do koszyka

The Jewish Community: Authority and Social Control in Poznan and Swarzedz 1650-1793

Książka - napisana przede wszystkim na podstawie źródeł żydowskich, przeważnie w języku hebrajskim - stanowi cenny wkład w badania nad dziejami Żydów w Polsce. Na przykładzie gmin w Poznaniu i Swarzędzu pokazuje mechanizmy funkcjonowania ...
22,41 zł 24,90 zł
Do koszyka

Fruits of Culture

In the morning, men from the Kursk province arrive at the Zvezdintsev’s house. Their appearance alarms the valet Fyodor Ivanovich, he tries to send uninvited guests to the courtyard, but the maid Tanya intervenes for the walkers: the peasants are...
28,80 zł 32,00 zł
Do koszyka

Contemporary Studies in Chinese Languages, Literature, and Culture 1

Współczesne studia w językach chińskich, literaturze i kulturze, tom. 1 obejmują szeroki zakres treści, na który składają się teoretyczne i społeczno-kulturowe studia nad językiem chińskim, nauczaniem chińskiego jako języka obcego oraz ch...
15,44 zł 17,16 zł
Do koszyka

An Ethnography of Memory of the People’s Republic of Poland. Everyday Culture in Postwar Poland 1956–1989

Cultural participation was seen as a source of prestige, and the requirement of personal development, of becoming a cultured person, gained popularity and became almost an inherent element of the model of social advancement. The intelligentsia was expe...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!