0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 84 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Od najnowszych
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości - Patryk Reimisz - 17 %

Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości

Książka (miękka)
PRZEDSPRZEDAŻ
57,27 zł 69,00 zł
Do koszyka
Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości - Patryk Reimisz - 17 %

Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości

Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby osób na całym świecie. Tkanka tłuszczowa wydziela do krwiobiegu szereg substancji, również tych działających niekorzystnie, np. wywołujących przew...
PRZEDSPRZEDAŻ
57,27 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Lipoedema - Karolina Chęś - 7 %

Lipoedema

Choroba grubych nóg. Podejście interdyscyplinarne

Jedyna w Polsce publikacja poruszająca problem dotyczący aż dziesięciu procent kobiet na całym świecie. Lipoedema charakteryzuje się niekont...
92,07 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży - Agata Dutkiewicz - 18 %

Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży

Zaburzenia odżywiania stają się obecnie coraz częstszym problemem. Dotyczą dzieci w każdym wieku, począwszy od niemowlęctwa (niedojadanie, przejadanie), przez dzieci w wieku przedszkolnym i wcze...
81,18 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta niewydolności serca - Outlet - Michał Czapla - 38 %

Dieta niewydolności serca - Outlet

Poradnik dla pacjentów

Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w osteoporozie - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 38 %

Żywienie w osteoporozie - Outlet

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - Jan Gawęcki - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

Autor: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
OUTLET
61,35 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 18 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to aktualna w dobie zmian klimatu publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia ...
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Lucyna Ostrowska - 18 %

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny sta...
122,18 zł 149,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w niewydolności serca. - Adrian Kwaśny - 18 %

Dieta w niewydolności serca.

Poradnik dla pacjentów.

Niewydolność serca jest jedną z najpoważniejszych chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroba ta wpływa na jakość życia pacjenta oraz jego bliskich. Rozpoznanie...
48,38 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska - 18 %

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia kliniczne...
105,78 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 18 %

Interakcje leków z żywnością

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zg...
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Książka (miękka)
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgo...
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - 25 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
74,25 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia lipidowe - Outlet - Aleksandra Cichocka - 38 %

Zaburzenia lipidowe - Outlet

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Współczesna dietoterapia - Ewa Lange - 7 %

Współczesna dietoterapia

Książka (miękka)
DODRUK
119,97 zł 129,00 zł
Do koszyka
Współczesna dietoterapia - Ewa Lange - 7 %

Współczesna dietoterapia

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia”  to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywie...
DODRUK
119,97 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wege wyd. 2 - Iwona Kibil - 18 %

Wege wyd. 2

Dieta roslinna w praktyce

Autor: Iwona Kibil
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie...
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 18 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z...
48,38 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 84 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Od najnowszych
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20