„Zestaw wybranych zadań z chemii” został przygotowany przez zespół z Katedry Chemii Nieorganicznej i Analitycznej Collegium Medicum UJ. Zadania dotyczą obliczeń z zakresu stężeń ...
e-ISBN: 978-83-233-8585-1Niniejsza książka jest poświęcona teorii grup i jej zastosowaniom w chemii fizycznej oraz dziedzinach pokrewnych. Prócz standardowych grup punktowych om&...
Z przyjemnością odnotowuję coraz większe zainteresowanie polskich analityków technikami analizy przepływowej oraz coraz szersze wprowadzenie tych technik lub tylko teorii analizy przepływowe...
W niniejszym opracowaniu przedstawiono chemiczne metody analizy ilościowej. Po krótkim wstępie przypominającym podstawowe pojęcia związane z danym działem chemii analitycznej zaprezentowano ...
W opracowaniu tym przedstawiono wybrane metody analizy instrumentalnej. Po krótkim wstępie omawiającym daną technikę analityczną zaprezentowano ćwiczenia wykonywane na zajęciach praktycznych...
Surfaktanty są bardzo liczną grupą substancji zarówno pochodzenia naturalnego, jak i otrzymywanych na drodze syntezy chemicznej. Znaczne zainteresowanie tymi związkami wynika z ich dużej akt...
Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na ...
Analiza instrumentalna jest zbiorem technik i metod badawczych, stosowanych w analizie chemicznej zajmującej się wykrywaniem (analiza jakościowa) i oznaczaniem zawartości (analiza ilościowa) składn...
Celem badań przedstawionych w książce było zidentyfikowanie i ocena różnicy w jakości dermokosmetyków w porównaniu do kosmetyków, przy uwzględnieniu cech produktó...
Atrakcyjność sensoryczna żywności stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzje zakupowe. Eksponowanie walorów organoleptycznych, odwoływanie się w kampaniach prom...
Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i ni...
Celem monografii jest przedstawienie zagadnień związanych z zastosowaniem metod spektroskopii optycznej w połączeniu z chemometrią do oceny różnych aspektów jakości żywności.Ze ...