Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
Podręcznik powstał z myślą o studentach weterynarii, którzy chcieliby lepiej poznać angielskie słownictwo medyczne. Dokonując wyboru i adaptacji oryginalnych tekstów weterynaryjnych, ...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
Szósty numer pod redakcją naukową prof. Lidii Hirnle skierowany jest do praktykujących ginekologów-położników oraz pediatrów. Konsultacje w dziedzinie ginekologii dzieci...
Kolejne wydanie „Problemów pielęgnacyjnych noworodka i niemowlęcia”, czyli specjalistycznego dodatku do kwartalnika naukowego „Położna. Nauka i Praktyka”, kierowanego...
„Nefrologia dziecięca w praktyce pediatry” pod red. prof. dr hab. n. med. Marcina Tkaczyka jest opracowaniem, które w przejrzysty i usystematyzowany sposób przedstawia czę...
Drugi numer pod redakcją naukową dr hab. n. med. Joanny Peradzyńskiej omawia najczęstsze problemy dotyczące układu oddechowego u dzieci. Skierowany jest do pediatrów i lekarzy rodzinnych, a ...
Oddajemy pierwsze wydanie specjalistycznego opracowania z serii W gabinecie lekarza specjalisty: choroby zakaźne, które omawia wytyczne Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chor...
Kolejny numer z serii „W gabinecie lekarza specjalisty. Dermatologia”, pod redakcją prof. dr hab. n. med. Joanny Narbutt oraz dr n. med. Małgorzaty Skibińskiej, został poświęcony nowocz...
Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 20...
Pierwszy numer, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Joanny Narbutt oraz dr n. med. Małgorzaty Skibińskiej, skierowany do praktykujących dermatologów, alergologów i lekarzy POZ,...
Czwarty numer, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Stanisława Kłęka został poświęcony leczeniu żywieniowemu w onkologii. Publikacja skierowana jest do onkologów, chirurgów oraz...
Pierwszy numer, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Andrzeja Wysokińskiego skierowany jest do praktykujących kardiologów. Został poświęcony tematowi nowości w kardiologii zabiegowej.<...
Kolejny numer z serii „W gabinecie lekarza specjalisty. Onkologia”, pod redakcją naukową prof. dr. hab. n. med. Pawła Krawczyka, został poświęcony stosowaniu terapii ukierunkowanych mol...
Kolejny numer z serii „W gabinecie lekarza specjalisty. Onkologia”, pod redakcją naukową prof. dr. hab. n. med. Jerzego Wordliczka, dr n. med. Renaty Zajączkowskiej i dr. hab. Jarosława...
Trzeci numer, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Wojciecha Polkowskiego, skierowany jest do praktykujących lekarzy onkologów, chirurgów, został poświęcony leczeniu wielodyscyp...
Kolejny numer z serii „W gabinecie lekarza specjalisty. Onkologia”, pod redakcją naukową dr n. med. Agnieszki Jagiełło-Gruszfeld, został poświęcony leczeniu wczesnego i rozsianego raka ...
W monografii „poddano wnikliwej analizie wybrane nowoczesne rozwiązania marketingowe mające zastosowanie w odniesieniu do produktów konsumpcyjnych. Autorzy słusznie zaliczyli do tych r...