0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Produkcja rolnicza, cz. 2 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 14,00 zł
12,60 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Produkcja rolnicza, cz. 2 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Zawiera treści dotyczące modułu 2 - "Podstawy produkcji rolniczej" (roślinnej i zwierzęcej), które dotyczą m.in. takich zagadnień, jak: klimatyczne i glebowe czynniki środowiska, agrotechnika roślin uprawnych i podstawy zmianowania oraz paszoznawstwo i zoohigiena.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Pedagogika, edukacja
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-67041-34-8
  • ISBN druku: 83-88933-64-7
  • Liczba stron: 144
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
PODSTAWY PRODUKCJI ROŚLINNEJ
1. Czynniki środowiska
   1.1. Wiadomości wstępne
   1.2. Klimatyczne czynniki siedliska
          1.2.1. Pogoda i jej przewidywanie 
          1.2.2. Klimat i mikroklimat
   1.3. Glebowe czynniki środowiska
         1.3.1. Powstawanie i kształtowanie się gleb
         1.3.2. Profile glebowe 
         1.3.3. Mineralne składniki gleby
         1.3.4. Organiczne składniki gleby
         1.3.5. Właściwości fizyczne gleb 
         1.3.6. Właściwości chemiczne gleb. Erozja gleb
         1.3.7. Gleby polskie - charakterystyka, klasyfikacja i bonitacja
    1.4. Melioracje wodne
         1.4.1. Zadania melioracji i ich rodzaje 
         1.4.2. Odwadnianie i nawadnianie użytków rolnych
2. Agrotechnika roślin uprawnych
    2.1. Uprawa roli
         2.1.1. Orka 
         2.1.2. Zabiegi doprawiające rolę 
         2.1.3. Sposoby uprawy różnych gleb
    2.2. Nawożenie roślin uprawnych 
         2.2.1. Podstawy nawożenia 
         2.2.2. Nawozy organiczne 
         2.2.3. Nawozy mineralne 
         2.2.4. Preliminarz i bilans nawożenia
    2.3. Ochrona roślin 
         2.3.1. Wiadomości wstępne 
         2.3.2. Choroby roślin 
         2.3.3. Szkodniki roślin 
         2.3.4. Zwalczanie chorób, szkodników roślin i chwastów
3. Podstawy zmianowania
    3.1. Zmianowanie i płodozmian
    3.2. Dobór roślin w strukturze zasiewów
    3.3. Układanie zmianowań i płodozmianów
    3.4. Rodzaje płodozmianów

PODSTAWY PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
4. Anatomia i fizjologia zwierząt
    4.1. Wiadomości wstępne
    4.2. Układ kostny, mięśniowy i powłokowy
    4.3. Układ pokarmowy
    4.4. Układ krążenia, oddechowy i nerwowy
    4.5. Układ moczowy, rozrodczy i dokrewny
5. Podstawy żywienia zwierząt
    5.1. Fizjologiczne podstawy żywienia
    5.2. Wartość pokarmowa pasz
    5.3. Ekonomika i organizacja żywienia zwierząt
6. Paszoznawstwo
    6.1. Ogólna charakterystyka pasz
    6.2. Pasze objętościowe
    6.3. Pasze treściwe
7. Zoohigiena
    7.1. Czynniki wpływające na zdrowie, kondycję i produkcyjność zwierząt gospodarskich
    7.2. Higiena pomieszczeń inwentarskich
    7.3. Higiena utrzymania zwierząt
    7.4. Ochrona zwierząt gospodarskich przed chorobami (profilaktyka)

ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ ROLNICZĄ
8. Zagrożenia dla człowieka w produkcji rolniczej
9. Zagrożenia dla środowiska związane z produkcją rolniczą
Załączniki

Inni Klienci oglądali również

89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka

Onkologia. Podręcznik dla pielęgniarek

Jest to pierwsza na polskim rynku wydawniczym książka dotycząca kształcenia w zakresie opieki onkologicznej adresowana do pielęgniarek - zarówno rozpoczynających pracę, jak i pracujących już na oddziałach onkologicznych. Na pewno skorzystają z n...
89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka

Pielęgniarstwo transkulturowe. Podręcznik dla studiów medycznych

Wstąpienie Polski do Unii Europejskiej spowodowało otwarcie granic, nasiliło migrację ludności z wielu krajów odmiennych kulturowo oraz doprowadziło do wzrostu liczby imigrantów i uchodźców asymilujących się w Polsce. Sytuacja ta w...
39,60 zł 44,00 zł
Do koszyka

Moje litery. Piszę na A. Podręcznik dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym, wyd. II poprawione

Podręcznik Moje litery. Piszę na A jest zbiorem ćwiczeń do nauki pisania po polsku na poziomie A czyli podstawowym. Przeznaczony jest głównie dla dzieci polonijnych. Zawartość podręcznika odzwierciedla wymagania podstawy programowej przygotowane...
49,05 zł 54,50 zł
Do koszyka

Podręcznik astrologii. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o swoim horoskopie

Dzięki tej książce posiądziesz wiedzę astrologiczną niezbędną do właściwego interpretowania oddziaływania sił kosmicznych i funkcjonowania w zgodzie z nimi. Dowiesz się wszystkiego o swoim znaku słonecznym, księżycowym i ascendentach. Odkryjesz znaczen...
49,50 zł 55,00 zł
Do koszyka

Podstawy teoretyczne i praktyczne rewolucji przemysłowej 4.0 i 5.0 -PROJEKTOWANIE PROGRAMÓW EDUKACYJNYCH W ZAKRESIE INŻYNIERII MECHANICZNEJ O PROFILU PRAKTYCZNYM NA POTRZEBY PRZEMYSŁU 4.0 I 5.0 tom I

Niniejsza monografia stanowi studium projektowania programów edukacyjnych w obszarze inżynierii mechanicznej o profilu praktycznym, uwzględniając wyzwania związane z dynamicznym rozwojem przemysłu 4.0 i 5.0 w kontekście społecz...
8,10 zł 9,00 zł
Do koszyka

Podstawy fizjologii. Podręcznik dla studentów inżynierii biomedycznej

Podręcznik przeznaczony jest dla studentów kierunku Inżynieria biomedyczna. Obejmuje podstawowe wiadomościz zakresu fizjologii – od budowy komórki, ze szczególnym uwzględnieniem budowy DNA wraz podrozdziałami dotyczącymi mikr...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!