Żywienie w niedokrwistościach
Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego
jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie. W książce znajdują sie interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i
kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.
Część ogólna
- Żywienie a niedokrwistość
- Niedokrwistość z niedoboru żelaza
- Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe
- Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
- Zachowanie równowagi wodnej
- Wpływ różnych czynników na przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych
- Zapobieganie stratom witamin w żywności
- Źródła składników odżywczych
- Substancje szkodliwe w żywności
- Miary gospodarcze
- Naczynia kuchenne
- Zioła przyprawowe
- Warzywa przyprawowe
- Przyprawy korzenne
- Sposoby przyrządzania potraw
- Zasady planowania jadłospisów w niedokrwistości
- Przykład dziesięciodniowego jadłospisu
Część szczegółowa
- Buliony i zakwasy
- Zupy
- Potrawy z mięsa zwierząt rzenych. drobiu. dziczyzny i ryb
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw
- Sosy
- Chleb domowy
- Dodatki do pieczywa
- Desery
- Wypieki domowe
- Napoje
Piśmiennictwo
Spis potraw