Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności:
• Skala marnowania żywności
• Konsekwencje marnowania żywności
• Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności
• Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności
• Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania
• Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania
• Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta
• Sposoby ograniczania marnowania żywności
Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.
Wstęp 1 I. Marnowanie żywności – problem współczesnego świata 3 1. Marnotrawstwo żywności – definicja 5 2. Skala marnowania żywności 8 3. Konsekwencje marnowania żywności 13 4. Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności 31 II. Nowoczesne metody utrwalania żywności a ochrona wartości odżywczej w aspekcie przeciwdziałania marnowaniu żywności 53 5. Żywność jako podstawowy element życia 55 6. Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności 71 7. Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania 89 8. Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczej podczas przechowywania 102 9. Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta 137 10. Praktyczne wskazówki dla konsumenta, jak ograniczyć marnowanie żywności 160 Bibliografia 162 Skorowidz 178
Dr inż. Ewa Michota-Katulska - Absolwentka wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka SGGW, stopień naukowy doktora w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej uzyskała w 2004 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, obecnie adiunkt dydaktyczny w Zakładzie Żywienia Człowieka WUM. Pani Dr Ewa Michota-Katulska prowadzi zajęcia na studiach I i II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu i Lekarsko-Stomatologicznego, jest autorem programów kształcenia dla kierunku Dietetyka i Higiena stomatologiczna, członkiem Rady Programowej i Pedagogicznej, członek Wydziałowego zespołu przygotowującego Raport Samooceny dla Polskiej Komisji Akredytacyjnej dla kierunku Dietetyka. Jest autorką/współautorką blisko 80 publikacji, a także rozdziałów w monografii oraz skryptach i recenzentem prac naukowych. Jest promotorem oraz recenzentem wielu prac magisterskich/licencjackich. Pełni rolę stałego recenzenta w kolejnych edycjach Warsaw International Medical Congress oraz Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez granic. Współorganizatorka Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka (2008 - 2022). Współautorka materiałów edukacyjnych w ramach kampanii społecznej WUModa na zdrowie. Uczestniczka 2 projektów badawczych w ramach Narodowego Programu Zdrowia – Cel Operacyjny: Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa, oraz prac statutowych.
Autorka i współautorka skryptów przygotowanych w Zakładzie Żywienia Człowieka [Postępowanie żywieniowe w chorobach układu krążenia – wyróżniony przez JM Rektora nagrodą zespołową dydaktyczną II stopnia oraz Skryptu do ćwiczeń z Technologii żywności i potraw, oraz Zeszytu sprawozdań z technologii żywności i potraw. Dziennik wiedzy, umiejętności opartej na metodzie eksperymentu edukacyjnego, kompetencji” (nagroda zespołowa dydaktyczna III stopnia za współautorstwo realizacji nowatorskiej koncepcji dla studentów dietetyki.
Dr inż. Małgorzata Zegan - Absolwentka wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, specjalność Żywienie Człowieka. Obecnie adiunkt dydaktyczny w Zakładzie Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Rozprawę doktorską pt.: Analiza zachowań konsumentów wobec produktów żywności funkcjonalnej obroniła w 2008 r. Uczestniczka wielu projektów badawczych oraz prac statutowych. Prowadzi zajęcia na studiach I i II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu i Lekarsko-Stomatologicznego. Autorka programów kształcenia dla kierunku Dietetyka, członek Rady Programowej i Pedagogicznej. Jest autorką i współautorką licznych publikacji, a także rozdziałów w monografiach i skryptach. Recenzent kolejnych edycji Warsaw International Medical Congress oraz Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez granic. Promotor oraz recenzent wielu prac magisterskich i licencjackich. Współorganizatorka Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka (2008 - 2022).