0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Naturalne związki organiczne

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2015

  • Wydanie/Copyright: wyd. 3

  • Autor: Aleksander Kołodziejczyk

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 109,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 76,30 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

81,75 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Naturalne związki organiczne

Uaktualnione wydanie wyjątkowego kompendium wiedzy o najważniejszych związkach organicznych pochodzenia naturalnego. Naturalne związki organiczne pełnią kluczową rolę we wszystkich procesach życiowych, a wykorzystanie wiedzy na temat ich budowy, właściwości, mechanizmów działania fizjologicznego i zastosowania, umożliwia syntetyzowanie analogów o podwyższonych walorach użytkowych. Z tego względu intensywność badań nad związkami naturalnymi owocuje ogromną ilością nowych informacji. Kolejne wydanie książki wzbogacono o 3 nowe rozdziały. Pierwszy z nich dotyczy kwasów nukleinowych i odzwierciedla niezwykle szybki rozwój wiedzy na temat tej grupy związków, uwzględniając m.in. informacje na temat rozszyfrowywania genomów, terapii genowej i inżynierii genetycznej. Drugi omawia polifenole – hydroksyareny pochodzenia roślinnego znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Autor poświęcił też osobny rozdział roślinnym i owadzim regulatorom wzrostu. Książka jest napisana przystępnym, żywym językiem. Zawiera wiele ciekawostek na temat praktycznego zastosowania związków pochodzenia naturalnego w różnych dziedzinach życia codziennego – kosmetyce, medycynie, energetyce. Jest to nie tylko podręcznik niezbędny studentom chemii, biotechnologii, medycyny i farmacji, ale także fascynująca lektura dla każdego, kto chce się przekonać, jak wielki wpływ na nasze życie mają naturalne związki organiczne.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Chemia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-0117-347-0
  • ISBN druku: 978-83-0117-347-0
  • Liczba stron: 766
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
WSTĘP 13
1. AMINOKWASY 23
	1.1. Podział aminokwasów 23
		1.1.1. Aminokwasy białkowe 24
	1.2. Nomenklatura 33
	1.3. Właściwości aminokwasów 34
		1.3.1. Właściwości kwasowo−zasadowe 34
		1.3.2. Rozpuszczalność i temperatura topnienia 36
		1.3.3. Właściwości fizjologiczne aminokwasów kodowanych 37
		1.3.4. Metabolizm aminokwasów 39
	1.4. Aminokwasy niezbędne (egzogenne) 41
	1.5. Naturalne aminokwasy niebiałkowe 43
	1.6. Zastosowanie aminokwasów 49
	1.7. Otrzymywanie aminokwasów 53
		1.7.1. Syntezy chemiczne –wybrane przykłady 53
		1.7.2. Otrzymywanie chiralnych aminokwasów 62
		1.7.3. Przykłady chiralnych syntez aminokwasów 64
	1.8. Rozdzielanie aminokwasów racemicznych na enancjomery 71
		1.8.1. Tworzenie soli diastereoizomerycznych i ich krystalizacja 71
		1.8.2. Pochodne diastereoizomeryczne 72
		1.8.3. Krystalizacja spontaniczna 73
		1.8.4. Zastosowanie enzymów do rozdzielania racemicznych aminokwasów 74
		1.8.5. Metody chromatograficzne 76
		1.8.6. Elektroforeza 88
	1.9. Fizykochemiczne metody badania aminokwasów 90
		1.9.1. Polarymetria 90
		1.9.2. Spektrometria mas 93
	1.10. Literatura źródłowa i uzupełniająca 94
2. PEPTYDY 96
	2.1. Nazewnictwo peptydów 96
	2.2. Synteza peptydów 99
		2.2.1. Peptydowe osłony grup funkcyjnych – grupy ochronne 104
		2.2.2. Metody tworzenia wiązania peptydowego 113
	2.3. Wybrane peptydy biologicznie czynne 138
		2.3.1. Glutation (GSH) 138
		2.3.2. Tyreoliberyna 139
		2.3.3. Adrenokortykotropina (ACTH, kortykotropina) 139
		2.3.4. Proopiomelanokortyna 140
		2.3.5. Melanotropina (MSH) 141
		2.3.6. Lipotropina 141
		2.3.7. Peptydy opioidowe 142
		2.3.8. Somatotropina (STH) 150
		2.3.9. Oksytocyna (OT) i wazopresyna (VP) 	 152
		2.3.10. Liberyny i statyny 157
		2.3.11. Insulina ludzka (HI – ang. human insuline) 159
		2.3.12. Glukagon 163
		2.3.13. Hormony tkankowe (żołądkowo−jelitowe)	164
		2.3.14. Angiotensyna	165
		2.3.15. Substancja P (SP) 166
		2.3.16. Bradykinina 167
		2.3.17. Peptydy wyizolowane ze skór płazów 167
		2.3.18. Tuftsyna 168
		2.3.19. Proktolina, przedstawiciel neuropeptydów owadzich 	 169
		2.3.20. Naskórkowy czynnik wzrostu 	 170
		2.3.21. Antybiotyki peptydowe 171
		2.3.22. Toksyny peptydowe 179
		2.3.23. Alkaloidy peptydowe 184
		2.3.24. Muramylopeptydy 184
	2.4. Zastosowanie syntetycznych peptydów w kosmetyce 188
	2.5. Literatura źródłowa i uzupełniająca 191
3. BIALKA — PROTEINY 194
	3.1. Budowa białek 196
		3.1.1. Struktura pierwszorzędowa 196
		3.1.2. Struktura drugorzędowa 203
		3.1.3. Struktura trzeciorzędowa 209
		3.1.4. Struktura czwartorzędowa 212
		3.1.5. Sposoby badania konformacji cząsteczek białka 213
	3.2. Denaturacja białek 214
	3.3. Izolacja, rozdzielanie, oczyszczanie i identyfikacja białek 217
	3.4. Klasyfikacja czyli podział białek 218
		3.4.1. Podział białek według kształtu 	 218
		3.4.2. Podział białek według składu 218
		3.4.3. Podział białek według funkcji 219
		3.4.4. Podział białek według pochodzenia 219
		3.4.5. Podział białek według występowania 219
		3.4.6. Podział białek według wartości odżywczej 219
	3.5. Przykłady białek 220
		3.5.1. Białka proste 220
		3.5.2. Białka złożone 228
		3.5.3. Białka enzymatyczne i ciała czynne 242
		3.5.4. Białka słodkie 247
		3.5.5. Enzymy niebiałkowe 248
		3.5.6. Białka toksyczne	 248
	3.6. Literatura źródłowa i uzupełniająca 250
4. CUKRY (SACHARYDY, WEGLOWODANY) 251
	4.1. Podział cukrów 254
	4.2. Stereochemia cukrów 254
	4.3. Nomenklatura cukrów 255
	4.4. Monocukry 256
		4.4.1. Właściwości fizyczne 256
	4.5. Właściwości chemiczne 266
		4.5.1. Estryfikacja cukrów 266
		4.5.2. Eteryfikacja 271
		4.5.3. Utlenianie cukrów 276
		4.5.4. Redukcja 279
		4.5.5. Pochodne cukrów 281
		4.5.6. Wzajemne przekształcanie cukrów 283
	4.6. Ważniejsze monocukry naturalne 286
		4.6.1. Triozy 286
		4.6.2. Tetrozy 287
		4.6.3. Pentozy 287
		4.6.4. Heksozy 288
		4.6.5. Heptozy 291
		4.6.6. Deoksycukry 291
		4.6.7. Aminocukry 291
		4.6.8. Oligosacharydy 293
		4.6.9. Polisacharydy 	 305
		4.6.10. Serologiczne grupy krwi 316
		4.6.11. Glikozydy naturalne 319
	4.7. Literatura źródłowa i uzupełniająca 323
5. LIPIDY  325
	5.1. Podział lipidów 326
	5.2. Kwasy tłuszczowe – przedstawiciele pochodnych lipidów	326
		5.2.1. Nasycone kwasy tłuszczowe 329
		5.2.2. Nienasycone kwasy tłuszczowe 	331
		5.2.3. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT, EFA) 340
		5.2.4. Znaczenie kwasów tłuszczowych w diecie 342
		5.2.5. Aspekty biosyntezy kwasów tłuszczowych 343
		5.2.6. Otrzymywanie kwasów karboksylowych na drodze syntezy chemicznej i ich zastosowanie 346
		5.2.7. Otrzymywanie kwasów karboksylowych w procesach biochemicznych 349
		5.2.8. Redukcja kwasów tłuszczowych 351
	5.3. Prostaglandyny – prostanoidy (ejkozanoidy) 352
	5.4. Tłuszcze 356
		5.4.1. Mono− i diacyloglicerole (niepełne acyloglicerole) 357
		5.4.2. Stereochemia tłuszczów 358
		5.4.3. Hydroliza tłuszczów 358
		5.4.4. Skład acylowy tłuszczów 360
		5.4.5. Fizjologiczna rola tłuszczów 361
		5.4.6. Tłuszcze jadalne 	 362
	5.5. Oleochemia, przemysł oleochemiczny 365
		5.5.1. Uwodornianie (utwardzanie) tłuszczów 366
		5.5.2. Transestryfikacja (przeestryfikowanie) tłuszczów 367
		5.5.3. Substytuty tłuszczów 370
	5.6. Fosfolipidy i inne diacylowe pochodne glicerolu zawierające resztę fosforanową 371
		5.6.1. Glicerofosfolipidy 372
		5.6.2. Lipidowa warstwa podwójna (bimolekularna) 376
		5.6.3. Liposomy	379
		5.6.4. Inne lipidy błon komórkowych 380
	5.7. Kwasy mykolinowe 382
	5.8. Woski  383
	5.9. Alkohole lipidowe 385
	5.10. Węglowodory lipidowe 385
	5.11. Psychoaktywne substancje konopi 385
	5.12. Kelina  387
	5.13. Literatura źródłowa i uzupełniająca 388
6. ALKALOIDY 389
	6.1. Wprowadzenie 389
	6.2. Występowanie 390
	6.3. Rola fizjologiczna 391
	6.4. Biosynteza 391
	6.5. Otrzymywanie 393
	6.6. Podział alkaloidów 394
		6.6.1. Główne grupy alkaloidów 394
	6.7. Przykłady alkaloidów 395
		6.7.1. Alkaloidy niezawierające układów heterocyklicznych 395
		6.7.2. Alkaloidy zawierające pierścień pirolidynowy 405
		6.7.3. Alkaloidy pochodne piperydyny 405
		6.7.4. Alkaloidy pochodne pirydyny 	 409
		6.7.5. Alkaloidy zawierające nieskondensowane pierścienie pięcio− i sześcioczłonowe 410
		6.7.6. Alkaloidy ze skondensowanym pierścieniem pirolidynowym i piperydynowym	 412
		6.7.7. Alkaloidy zawierające pierścień chinolinowy lub izochinolinowy 421
		6.7.8. Alkaloidy opium 422
		6.7.9. Alkaloidy zawierające układ indolowy 439
		6.7.10. Kurara 449
		6.7.11. Alkaloidy purynowe 451
		6.7.12. Alkaloidy terpenoidowe 454
		6.7.13. Alkaloidy steroidowe 424
		6.7.14. Epibatydyna 457
	6.8. Alkaloidy wydzielane przez organizmy żyjące w wodzie 457
	6.9. Najsilniejsze psychotropy 460
	6.10. Dopalacze 463
	6.11. Literatura źródłowa i uzupełniająca 465
7. STEROIDY 466
	7.1. Stereochemia sterydów 467
	7.2. Podział i nomenklatura sterydów (steroidów) 468
	7.3. Najważniejsze steroidy 469
		7.3.1. Sterole 469
		7.3.2. Witamina D 476
	7.4. Kwasy żółciowe 477
	7.5. Hormony płciowe 479
		7.5.1. Androgeny 480
		7.5.2. Anaboliki 483
		7.5.3. Antyandrogeny 		 499
		7.5.4. Estrogeny 499
		7.5.5. Hormony ciążowe – progesteny 	 502
		7.5.6. Środki przeciwciążowe (antykoncepcyjne) 504
		7.5.7. Wpływ hormonów płciowych na psychikę 507
		7.5.8. Hormonalna determinacja płci 	 510
	7.6. Kortykosterydy (kortykosteroidy) 516
		7.6.1. Mineralokortykosteroidy 517
		7.6.2. Glikokortykosteroidy 518
		7.6.3. Kliniczne zastosowanie kortykosterydów i ich analogów 518
	7.7. Ekdysteroidy 521
	7.8. Glikozydy nasercowe 521
		7.8.1. Glikozydy kardenolidowe 522
		7.8.2. Glikozydy bufadienolidowe 525
	7.9. Saponiny  526
	7.10. Steroidy wytwarzane przez organizmy morskie 527
	7.11. Literatura źródłowa i uzupełniająca 527
8. KWASY NUKLEINOWE 529
	8.1. Wprowadzenie 529
	8.2. Występowanie kwasów nukleinowych 530
	8.3. Rodzaje i budowa kwasów nukleinowych	532
		8.3.1. Nukleoaminy 534
		8.3.2. Nukleozydy 535
		8.3.3. Nukleotydy 537
		8.3.4. Kwasy deoksyrybonukleinowe (DNA) 	 543
		8.3.5. Kwasy rybonukleinowe (RNA) 	 554
	8.4. Rola fizjologiczna kwasów nukleinowych 557
		8.4.1. Replikacja 557
		8.4.2. Centralny dogmat biologii molekularnej 558
		8.4.3. Transkrypcja 559
		8.4.4. Kod genetyczny 	 561
		8.4.5. Translacja 563
	8.5. Uszkodzenia DNA i sposoby naprawy uszkodzeń 566
	8.6. Chemiczna synteza oligo- i polinukleotydów 568
	8.7. Peptydowe (proteinowe) kwasy nukleinowe – PNA 574
	8.8. Odczytywanie genomów – sekwencjonowanie DNA 577
	8.9. Biotechnologia molekularna – inżynieria genetyczna 581
	8.10. Organizmy genetycznie modyfikowane 584
		8.10.1. Żywność modyfikowana genetycznie 	 587
		8.10.2. Organizmy klonowane 590
	8.11. Wykorzystanie kwasów nukleinowych w terapii i w diagnostyce molekularnej 591
	8.12. Genetyczna różnorodność populacji ludzkich 592
	8.13. Literatura źródłowa i uzupełniająca 594
9.POLIFENOLE, FLAWONOIDY	596
	9.1. Wprowadzenie 596
	9.2. Taniny  600
	9.3. Procyjanidyny, taniny skondensowane 602
	9.4. Taniny hydrolizowalne 605
	9.5. Pseudotaniny 606
	9.6. Florotaniny 607
	9.7. Lignany  607
	9.8. Flawonoidy 608
		9.8.1. Występowanie i izolacja flawonoidów 	 609
		9.8.2. Budowa flawonoidów 610
		9.8.3. Przykłady i zastosowanie flawonoidów 	 612
		9.8.4. Antocyjaniny (antocyjany) 613
	9.9. Wpływ polifenoli na zdrowie	614
	9.10. Szkodliwe działanie polifenoli 618
	9.11. Tanaza  619
	9.12. Wchłanialność polifenoli	619
	9.13. Zależność aktywności polifenoli od konstytucji aglikonów 620
	9.14. Propolis  621
		9.14.1. Skład propolisu	 621
	9.15. Taniny w winie 621
	9.16. Garbowanie skór 622
	9.17. Inne fenole roślinne 623
		9.17.1. Hydroksykumaryny 623
		9.17.2. Hydroksychinony 625
		9.17.3. Hydroksyantrachinony 627
		9.18. Literatura źródłowa i uzupełniająca 	 627
10.HORMONY OWADZIE I ROOELINNE 629
	10.1. Wprowadzenie 629
	10.2. Hormony owadzie 630
		10.2.1. Hormony mózgowe 630
		10.2.2. Hormony juwenilne 630
		10.2.3. Ekdysteroidy 633
		10.2.4. Owadzie systemy obronne 635
	10.3. Hormony roślinne 636
		10.3.1. Auksyny 636
		10.3.2. Gibereliny 638
		10.3.3. Cytokininy 640
		10.3.4. Eten (etylen) 642
		10.3.5. Brasynosteroidy 643
		10.3.6. Kwas abscysynowy 644
	10.4. Literatura źródłowa i uzupełniająca 646
11. TERPENOIDY I ZOPRENOIDY 647
	11.1. Izopren  648
	11.2. Biosynteza terpenów 649
	11.3. Olejki eteryczne 649
		11.3.1. Aromatoterapia 653
		11.3.2. Substancje zapachowe 656
	11.4. Pozyskiwanie terpenów 661
	11.5. Monoterpeny i monoterpenoidy 661
		11.5.1. Monoterpeny i monoterpenoidy niecykliczne 661
		11.5.2. Monoterpenoidy monocykliczne 663
		11.5.3. Bicykliczne monoterpeny i monoterpenoidy 670
	11.6. Seskwiterpeny i seskwiterpenoidy 676
		11.6.1. Seskwiterpeny niecykliczne 676
		11.6.2. Seskwiterpeny monocykliczne	 676
		11.6.3. Seskwiterpeny bicykliczne	677
		11.6.4. Seskwiterpeny tricykliczne 678
	11.7. Diterpeny (C20H32) i diterpenoidy 679
		11.7.1. Kwasy żywiczne 679
		11.7.2. Fitol 679
		11.7.3. Labdany 680
		11.7.4. Jatrofon i cembrenen 680
	11.8. Triterpeny i triterpenoidy 681
		11.8.1. Skwalen 681
		11.8.2. Lanosterol i cykloartenol 682
		11.8.3. Amiryny 682
	11.9. Tetraterpeny i tetraterpenoidy 683
		11.9.1. Karoteny i karotenoidy 683
		11.9.2. Witamina A 685
		11.9.3. Witamina E 687
		11.9.4. Witamina K 689
	11.10.Terpenoidy wytwarzane przez organizmy morskie 691
		11.11.Literatura źródłowa i uzupełniająca 693
12. ZWIĄZKI SYGNAŁOWE (FEROMONY) 694
	12.1. Podział feromonów 697
	12.2. Skład feromonów 698
	12.3. Identyfikacja feromonów 700
	12.4. Wytwarzanie feromonów 702
	12.5. Oddziaływanie feromonów 703
	12.6. Rozprzestrzenianie feromonów 705
	12.7. Selektywność feromonów 706
	12.8. Rola chiralności 706
	12.9. Najważniejsze grupy feromonów 710
		12.9.1. Feromony płciowe 710
		12.9.2. Feromony ścieżkowe 713
		12.9.3. Feromony znaczące terytorium 714
		12.9.4. Feromony alarmowe 714
		12.9.5. Feromony agregacyjne i rozpraszające 715
		12.9.6. Feromony dyskryminujące	716
		12.9.7. Feromony obronne i jady	717
	12.10. Rola feromonów w życiu ssaków 718
	12.11. Feromony organizmów morskich 721
	12.12. Feromony węży 725
	12.13. Antyatraktanty 726
	12.14. Zastosowanie feromonów 726
	12.15. Feromony ludzkie 728
	12.16. Literatura źródłowa i uzupełniająca 729
WYKAZ SKRÓTÓW I SYMBOLI	731
SKOROWIDZ 734

Inni Klienci oglądali również

15,03 zł 16,70 zł
Do koszyka

Pochodzenie węgla nieorganicznego w wodach podziemnych strefy hipergenezy w warunkach naturalnych

W monografii przedstawiono metodę określenia genezy węgla nieorganicznego w wodach podziemnych strefy hipergenezy oraz ilościowego oszacowania jego udziału w zależności od źródła pochodzenia. Badania prowadzono na dwóch poligonach –...
35,91 zł 39,90 zł
Do koszyka

Cuda naturalnego umysłu

Połączenie oczekiwań ludzi Zachodu z głęboką myślą Wschodu. Tenzin Wangyal jest wybitnym nauczycielem tradycji bon, dlatego przysługuje mu tytuł Rinpoche. Wykształcenie zdobył w głównym zakonie bon, który po opanowaniu Tybetu...
44,46 zł 49,40 zł
Do koszyka

Odcinanie więzów energetycznych. Jak uwolnić się od ograniczeń i odzyskać swoją naturalną siłę i energię

Czy czujesz się emocjonalnie uzależniony od drugiej osoby, a Twój nastrój zależy od tego, co ona zrobi bądź powie? Jej słowa sprawiają, że płaczesz, czujesz lęk lub złość? A może czekasz w napięciu na jej telefon, nie możesz skupić się na...
19,22 zł 21,35 zł
Do koszyka

Miłość i związki według Kabbalah

Minęło już ponad dziesięć lat od ukazania się bestsellera pt. "Zasady", w którym radzono kobietom, jak powinny się zachowywać, by wylądować u boku "pana Idealnego".Teraz nadszedł czas na nowy zbiór za...
31,08 zł 44,40 zł
Do koszyka

Naturalny detoks.

Toksyny znajdują się w powietrzu, wodzie, żywności, a także są tworzone w każdym z nas jako naturalny produkt uboczny metabolizmu komórkowego. Musimy zatem nauczyć się radzić sobie z nimi najlepiej jak potrafimy. Możemy to zrobić poprzez przepro...
7,19 zł 7,99 zł
Do koszyka

Niebezpieczne związki

"Niebezpieczne związki" to słynna powieść Pierre'a Choderlosa de Laclosa, francuskiego generał i pisarz, któremu rozgłos przyniósł właśnie ten utwór.U źródeł intrygi leży urażona ambicja pięknej markizy de Me...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!