0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Polskie i rosyjskie czasowniki jedzenia. Studium leksykalno-semantyczne

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2019

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Agnieszka Gasz

  • Wydawca: Uniwersytet Śląski

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 56,70 zł
51,03 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Polskie i rosyjskie czasowniki jedzenia. Studium leksykalno-semantyczne

Rozprawa sytuuje się w nurcie badań leksykalno-semantycznych. Celem pracy jest konfrontatywny opis polskich i rosyjskich czasowników fizjologicznych domeny jedzenia. Czasowniki oznaczające czynność jedzenia (zarówno w polskiej, jak i w rosyjskiej lingwistyce) pozostają stosunkowo słabo rozpoznaną i najmniej opisaną klasą wyrazów. W danym opracowaniu podjęto próbę ich skompletowania oraz poddania analizie semantycznej z wykorzystaniem narzędzi wypracowanych na gruncie semantyki strukturalnej, kognitywnej oraz kulturowej. Analiza przebiega odpowiednio w trzech etapach. Przeprowadza się ją odrębnie dla każdej grupy materiałowej. Poszczególne odcinki badania podsumowuje się, wyciągając wnioski porównawcze. Struktura pracy, oprócz wstępu i zakończenia, obejmuje dwie podstawowe części: teoretyczną oraz materiałową, na które składają się kolejne rozdziały i podrozdziały. Rozdział pierwszy jest poświęcony omówieniu stanu badań nad czasownikami jedzenia. W rozdziale drugim nakreślono ramowy projekt ich opisu. Natomiast szczegółową charakterystykę wybranej klasy czasowników (rozpatrywanej w trzech głównych ujęciach) zawiera rozdział trzeci (analityczny). Rezultaty przeprowadzonych badań porównawczych zestawiono w załącznikach. Mogą one znaleźć zastosowanie w dydaktyce akademickiej: przy opracowywaniu pomocy naukowych dla osób uczących się języka polskiego i rosyjskiego jako obcego, przy tworzeniu słowników (jednojęzycznych i dwujęzycznych), a także w praktyce przekładowej.


Agnieszka Gasz, doktor nauk humanistycznych w zakresie językoznawstwa, adiunkt w Zakładzie Językoznawstwa Konfrontatywnego i Translatoryki w Instytucie Filologii Wschodniosłowiańskiej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauka języków obcych
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauka języków obcych »
    3. Język rosyjski
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Ebooki kulinarne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki humanistyczne »
    3. Filologia polska
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki humanistyczne »
    3. Filologie obce
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-226-3520-9
  • ISBN druku: 978-83-226-3519-3
  • Liczba stron: 480
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Spis treści



Wstęp / 7



R o z d z i a ł  p i e r w s z y
Zarys problematyki badawczej / 11


Biologiczny i kulturowy wymiar jedzenia / 11

Uwagi wstępne / 11

Akt konsumpcji przez pryzmat komunikacji / 24

Uwagi końcowe / 31


Czasowniki jedzenia w perspektywie lingwistycznej / 32

Uwagi wstępne / 32

Prace teoretyczne i materiałowe / 35

Opracowania leksykograficzne / 56

Uwagi terminologiczne / 77

Uwagi końcowe / 82



R o z d z i a ł  d r u g i
Projekt opisu czasowników jedzenia / 83


Czasowniki jedzenia jako przedmiot analizy językoznawczej / 83

Uwagi wstępne / 83

Metoda opisu czasowników jedzenia / 85

Szczegółowe problemy opisu czasowników jedzenia / 87

Źródła i zakres materiału / 90

Uwagi końcowe / 92



R o z d z i a ł  t r z e c i
Charakterystyka polskich i rosyjskich czasowników jedzenia / 93


Uwagi wstępne / 93


Czasowniki jedzenia w modelu semantyki składnikowej i teorii pól leksykalnych / 93

Założenia metodologiczne / 93

Analiza składnikowa paradygmatyczna polskich czasowników jedzenia / 96

Analiza składnikowa paradygmatyczna rosyjskich czasowników jedzenia / 138

Wnioski porównawcze / 177

Analiza składnikowa syntagmatyczna polskich czasowników jedzenia / 201

Kontekst lewostronny / 203

Kontekst prawostronny / 215

Analiza składnikowa syntagmatyczna rosyjskich czasowników jedzenia / 248

Kontekst lewostronny / 249

Kontekst prawostronny / 260

Wnioski porównawcze / 293


Czasowniki jedzenia w modelu semantyki kognitywnej / 306

Założenia metodologiczne / 306

Semantyczno‑kognitywny opis czasownika jeść / 308

Semantyczno‑kognitywny opis czasownika есть / 320

Wnioski porównawcze / 329


Czasowniki jedzenia w modelu semantyki kulturowej / 333

Założenia metodologiczne / 333

Semantyczno‑kulturowy opis czasownika jeść / 337

Semantyczno‑kulturowy opis czasownika żreć / 342

Semantyczno‑kulturowy opis czasownika есть / 344

Semantyczno‑kulturowy opis czasownika жрать / 348

Wnioski porównawcze / 350

Semantyczno‑kulturowy opis wybranych polskich ekspresywnych czasowników
jedzenia / 354

Semantyczno‑kulturowy opis wybranych rosyjskich ekspresywnych czasowników
jedzenia / 358

Wnioski porównawcze / 361

Uwagi końcowe / 364



Zakończenie / 365


Załączniki / 371


Materiał źródłowy / 437


Bibliografia / 441


Wykaz polskich ekspresywnych czasowników jedzenia / 461


Wykaz rosyjskich ekspresywnych czasowników jedzenia / 465


Indeks nazw osobowych / 469


Summary / 479


Резюме / 480
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(pdf)
Rozprawa sytuuje się w nurcie badań leksykalno-semantycznych. Celem pracy jest konfrontatywny opis polskich i rosyjskich czasowników fizjologicznych domeny jedzenia. Czasowniki oznaczające czynność je
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

44,25 zł 59,00 zł
Do koszyka

Gospodarka Polski 1918-2018 tom 3

Tylko zintegrowane, zdeterminowane, zorganizowane silne działania indywidualne, społeczne, ekonomiczne i polityczne mogą zapewnić teraźniejszym i przyszłym pokoleniom takie warunki życia, aby mogły być zaspokojone wszystkie ich potrzeby służące rozwojo...
40,50 zł 45,00 zł
Do koszyka

Polityka ekologiczna Polski po akcesji do Unii Europejskiej

Monografia Doroty Strus jest poświęcona kompleksowej analizie polityki ekologicznej Polski po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Książka stanowi niewątpliwie uzupełnienie istniejących na rynku wydawniczym pozycji dotyczących polityki ekologicznej Pols...
19,80 zł 22,00 zł
Do koszyka

Polityka oświatowa polskich gmin i powiatów w świetle ustaleń, zaleceń i rekomendacji eksperckich. Wnioski z programu „Samorządowy lider edukacji”

Wśród wielu organizowanych w Polsce konkursów jakości jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych jest konkurs „Samorządowy Lider Edukacji”, zainicjowany w 2011 roku przez Fundację Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego ...
27,90 zł 31,00 zł
Do koszyka

Wulgaryzmy w języku kibiców polskich, czyli „Polska grać, k… mać!”

Praca podejmuje zarówno aspekty językoznawcze, jak i socjologiczne związane z funkcjonowaniem kibiców lokalnych i narodowych drużyn na polskich stadionach. Autorka, jako dziennikarka sportowa, nasłuchała się i napatrzyła niejednego&hellip...
52,20 zł 58,00 zł
Do koszyka

Zboże polskiego myślenia

Żniwiarz zebrał z rozległego pola uprawy polskiego ducha to, co jego zdaniem dla tego ducha najcenniejsze, co go zbudowało i nadal, mimo przeciwności i burz dziejowych, rozwija. Żniwa nie są ukończone ani ostateczne, nie były też systematycznie przepro...
134,10 zł 149,00 zł
Do koszyka

Światowa medycyna w polskiej nauce i dydaktyce lekarskiej 1795-1939

Edycja dwuczęściowa dystrybuowana w formie kompletów wydawniczych:Część 1 - 606 stronCzęść 2 - 738 stron W ogromnej liczbie publikacji poświęconych dziejom medycyny polskiej obejmującej prace zarówno syntetyczne &n...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!