Rośliny trujące
Publikacja została przygotowana pod redakcją prof. dr hab. n. farm. Anny Kiss. Inspiracją do napisania książki był brak aktualnego opracowania dotyczącego tytułowego problemu oraz alarmujące doniesienia o licznych zatruciach, bowiem ostatnio rośliny dziko rosnące są postrzegane jako bezpieczne w samoleczeniu, w tym jako produkty spożywcze. Publikacja w sposób przejrzysty została podzielona na sześć głównych rozdziałów, w których uwzględniono rośliny o działaniu: – toksycznym ośrodkowym, – toksycznym na układ krążenia, – gastrotoksycznym, – nefrotoksycznym, – hepatotoksycznym, – wywołującym dermatozy. Pozycja powinna stanowić pomoc w podnoszeniu kwalifikacji i uzupełniać wiedzę odbiorcy, będącego przedstawicielem zawodów medycznych, ale także wszystkich osób zainteresowanych roślinami bądź narażonych na ich szkodliwe działanie. To doskonałe studium dla studentów medycyny, lekarzy, farmaceutów i znawców botaniki.
Zachęcamy do zapoznania się z filmem:
Jeżeli interesują Was rośliny, surowce roślinne i ich działanie to ta pozycja jest warta uwagi. W środku znajdziecie rozdziały dotyczące różnych roślin i ich toksycznego działania na nasz organizm – np. roślin działających nefrotoksycznie, gastrotoksycznie czy hepatotoksycznie. Jest też obszerny dział o roślinach działających toksycznie na układ sercowo-naczyniowy czy działających drażniąco na skórę. Każda roślina trująca opisana jest bardzo szczegółowo – znajdziecie tu jej systematykę, charakterystykę botaniczną, zdjęcia, występowanie na świecie, najczęściej mylone rośliny jadalne, składniki toksyczne, mechanizm toksycznego działania i objawy zatrucia a także opisy przypadków zatruć oraz rokowanie i leczenia. Bardzo ciekawa, obszerna i kompleksowa pozycja – polecam!
dr. n farm. Magda Stolarczyk,