100 roślin w Twojej kuchni
Poradnik przygotowany przez doświadczoną technolog żywienia i dietetyczkę. Książka zawiera informacje o 100 popularnych roślinach powszechnie stosowanych w kuchni. Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, które odgrywają znaczną rolę w żywieniu człowieka i mają wpływ na jego zdrowie (niektóre z nich przeciwdziałają powstawaniu chorób lub wspomagają ich leczenie). Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata, kakao. Książka zawiera również ponad 900 przepisów na smaczne potrawy: zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury pochodzące z kuchni polskiej i różnych krajów świata. A w tabelach są zebrane informacje o zawartości składników odżywczych w różnych roślinach i przetworach oraz zalecane normy żywieniowe.
Wstęp
OWOCE
Agrest
Ananas
Awokado
Banan
Berberys zwyczajny
Brzoskwinia
Borówka czernica
Czarna porzeczka
Cytryna
Dereń właściwy
Dziki bez czarny
Dzika róża
Figa
Głóg
Grejpfrut
Gruszka
Jabłka
Jałowiec pospolity
Jarząb pospolity
Jeżyna fałdowana
Kawon - arbuz
Kiwi
Malina
Mandarynka
Melon
Morela
Orzech
Pomarańcza
Rokitnik zwyczajny
Śliwka
Tarnina
Truskawka i poziomka
Winogrona
Wiśnia i czereśnia
Żurawina
WARZYWA
Bakłażan
Bób, soczewica, soja
Brokuł
Brukselka
Burak ćwikłowy
Cebula
Chrzan pospolity
Czosnek pospolity
Dynia, kabaczek, cukinia
Fasola, fasolka szparagowa
Groch zwyczajny, groszek zielony
Karczoch
Koper ogrodowy
Marchew
Ogórek
Papryka
Pietruszka zwyczajna
Pomidor
Por
Rabarbar
Rzepa
Rzodkiewka ogrodowa
Seler zwyczajny
Szczaw
Szparag
Szpinak
Ziemniaki
Warzywa kapustne
Warzywa liściowe
ZIOŁA LECZNICZE I PRZYPRAWOWE
Arcydzięgiel litwor
Bazylia ogrodowa
Biedrzeniec anyż
Cząber ogrodowy
Cynamon
Dziurawiec zwyczajny
Estragon
Gorczyca biała
Goździkowiec korzenny
Imbir lekarski
Kardamon malabarski
Kminek zwyczajny
Kolendra siewna
Krwawnik pospolity
Lebiodka pospolita (oregano)
Lipa drobnolistna i szerokolistna
Łopian większy
Majeranek ogrodowy
Melisa lekarska
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski
Nagietek lekarski
Ogórecznik lekarski
Pieprz czarny i pieprz biały
Pokrzywa zwyczajna
Rozmaryn lekarski
Rumianek pospolity
Skrzyp polny
Szałwia lekarska
Świetlik łąkowy
Tymianek pospolity
Wanilia płaskolistna
Wawrzyn szlachetny (liść laurowy)
UŻYWKI
Herbata
Kawa
Kakao
TABELE
Bibliografia
Indeks