0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Optymalizacja technologii uprawy róż w nieogrzewanych tunelach foliowych z wykorzystaniem metody przyginania pędów

(ePrasa)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Lublin, 2019

  • Wydanie/Copyright: wyd. 398

  • Autor: Mariusz Szmagara

  • Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 10,00 zł
9,00 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Optymalizacja technologii uprawy róż w nieogrzewanych tunelach foliowych z wykorzystaniem metody przyginania pędów

Róża (Rosa L.) jest najważniejszym rodzajem roślin ozdobnych uprawianych na kwiat cięty. W światowym obrocie rynkowym kwiatami ciętymi od lat jest na pierwszym miejscu [Groshkoff i Yakimova 2000, Jabłońska 2007, Mon-der i Hetman 2011a, Hetman i Szmagara 2013, Monder 2018]. Na rynku holenderskim w 2015 roku tradycyjnie zajmowała pierwsze miejsce z ilością 3580 mln sztuk, na kwotę 735 mln euro [Marosz 2016]. Na polskim rynku kwiaciarskim róże również odgrywają dominującą rolę [Hetman i Szmagara 2013, Jabłońska i in. 2013, Wojdyła i in. 2017]. Powierzchnia ich uprawy stale zwiększa się, mimo wysokiej konkurencyjności w tej dziedzinie głównie krajów trzeciego świata [Marosz 2010, 2014, Monder 2017]. Obecnie powierzchnia ta wynosi około 130 ha, co stanowi około 27% całkowitej powierzchni uprawy kwiatów ciętych pod osłonami [Wojdyła i in. 2017]. Roczne zapotrzebowanie na kwiaty cięte róż w Polsce szacuje się na 230–250 mln sztuk i około 70% tego zapotrzebowania pochodzi z produkcji własnej [Hetman i Jabłońska 1997, Jabłońska 2007, Hetman i Szmagara 2013]. W 2016 roku import róż ciętych wynosił około 16 mln sztuk, na kwotę 131 mln zł. Najwięcej róż importowano z Holandii oraz Ukrainy, a także Nie-miec, Danii, Włoch oraz Czech, Hiszpanii i Belgii, ale trafiały również na nasz rynek róże cięte z krajów rozwijających się, takich jak: Kolumbia, Ekwador, Kenia i Etiopia. W tym czasie wyeksportowano z Polski 7,49 mln sztuk, na kwotę ponad 8 mln zł. Z Polski róże trafiały do Rosji, na Węgry, Białoruś, Ukrainę i w niewielkiej ilości do Szwecji [GUS]. Konkurencją dla upraw prowadzonych w Europie, jak i w naszym kraju, stały się plantacje zakładane w Ameryce Południowej, głównie w Ekwadorze i Kolumbii. Oba te kraje, podobnie jak kilka państw Afryki, głównie Kenia i Etiopia, a także Izrael stały się najważniejszymi pozaeuropejskimi centrami produkcji tych kwiatów [Zieslin 2000, De Vries i in. 2000, Jerzy 2006, Jabłońska 2007, Shirama i Weijs 2009, Ohkawa 2010]. O dużej konkurencyjności rynku decydują nie tylko nowe lokalizacje upraw i tania siła robocza, ale też znacząco udoskonalony transport lotniczy oraz skuteczne metody kondycjonowania róż przed spedycją na rynki europejskie.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
  • Język wydania: polski
  • ISSN: 1899-2374
  • Liczba stron: 122
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych

Inni Klienci oglądali również

15,12 zł 16,80 zł
Do koszyka

„Nowa Biblioteka. New Library. Usługi, Technologie Informacyjne i Media” 2017, nr 3 (26): Interesariusze komunikacji naukowej

Recenzowany kwartalnik naukowy „Nowa Biblioteka. Usługi, Technologie Informacyjne i Media”, redagowany w Instytucie Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, zawiera publikacje z zakresu szeroko pojętej b...
15,12 zł 16,80 zł
Do koszyka

„Nowa Biblioteka. New Library. Usługi, Technologie Informacyjne i Media” 2017, nr 1 (24)

Praca stanowi dwudziesty czwarty numer ukazującego się od 1998 roku czasopisma „Nowa Biblioteka. Zeszyty Monograficzne Koła Naukowego Bibliotekoznawców Uniwersytetu Śląskiego” (aktualny tytuł: „Nowa Biblioteka. Usługi, Technolo...
3,59 zł 3,99 zł
Do koszyka

Wykorzystanie żelu nimesulidowego w leczeniu bólu z perspektywy fizjoterapeuty

W praktyce fizjoterapeuty najczęstsze problemy, z którymi zgłaszają się pacjenci, to ból i ograniczenia z nim związane, wpływające na aktywności codzienne. Zwiększona długość życia, której towarzyszą postępujące procesy inwolucyjne...
5,13 zł 5,70 zł
Do koszyka

Archiwum Technologii Maszyn i Automatyzacji 28/4

The paper deals with analysis of chip formation and related aspects of the chip formation as chip thickness, chip thickness ratio, shear angle and chip segmentation during turning hardened steel 100Cr6. The paper draws a comparison of some aspects of t...
15,12 zł 16,80 zł
Do koszyka

„Nowa Biblioteka. New Library. Usługi, technologie informacyjne i media” 2016, nr 3 (22)

Praca stanowi dwudziesty drugi numer – ukazującego się od 1998 roku – czasopisma „Nowa Biblioteka. Zeszyty Monograficzne Koła Naukowego Bibliotekoznawców Uniwersytetu Śląskiego”. Periodyk to recenzowany kwartalnik naukowy...
9,00 zł 10,00 zł
Do koszyka

Wykorzystanie metody termicznej sap-flow do określenia przepływu wody w pędach Physocarpus opulifolius (L.) Maxim. i Spiraea japonica L. oraz sposoby ograniczania stresu wodnego u tych roślin w uprawie kontenerowej

Dostępność zasobów wody słodkiej wysokiej jakości stale zmniejsza się. Na taki stan rzeczy wpływa wiele czynników. Do najważniejszych należą: zmiany klimatyczne, obniżanie i wyczerpywanie się poziomów wodonośnych, wzrost liczby lud...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!