Wegetarianizm
Wegetarianizm nie jest jednorodnym rodzajem diety, w jego obszarze istnieją różne odmiany tego sposobu odżywiania, mniej lub bardziej rygorystyczne. Autorki opisują każdy rodzaj diet wegetariańskich oraz produkty jakie znajdują się w diecie. Wskazują na wiele zalet związanych z takim sposobem odżywiania, ale też podkreślają wszelkie zagrożenia związane ze źle zbilansowaną dietą wegetariańską. Dokładne i wnikliwe informacje na temat wielu produktów żywnościowych powodują, ze jest to pozycja obowiązkowa w domu każdego wegetarianina.
Wstęp
Wykaz używanych skrótów
Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych z uwzględnieniem ich wartości odżywczych
Pieczywo i produkty zbożowe
Mleko i produkty mleczne
Jaja
Masło i śmietana
Inne tłuszcze
Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
Ziemniaki
Warzywa, owoce i wodorosty
Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C
Warzywa i owoce obfitujące w ß-karoten
Inne owoce i warzywa
Suche nasiona roślin strączkowych
Wodorosty stosowane w kuchni japońskiej i chińskiej
Błonnik pokarmowy
Polifenole
Cukier i słodycze
Mięso, wędliny, drób, ryby
Korzyści z wegetarianizmu
Wegetarianizm a choroby cywilizacyjne
Przemiana lipidowa ustroju
Nadciśnienie tętnicze u wegetarian
Otyłość a wegetarianizm
Cukrzyca a wegetarianizm
Niekorzystne skutki diet wegetariańskich
Niedobory witamin z grupy B i D
Niedobór witaminy B12
Niedobór witamin B1 i B2
Niedobór witaminy D
Niedobory składników mineralnych Fe, Ca, Zn, J, Se
Niedobór żelaza
Niedobór wapnia
Niedobory mikroelementów
Substancje antyżywieniowe
Wegetarianizm u dzieci
Przykładowe diety wegetariańskie
Przykładowe jadłospisy wegetariańskie
Podsumowanie
Piśmiennictwo
Słowniczek trudniejszych terminów i nazw