Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta powodują osłabienie naszej odporności. Opisany przez autorkę sposób żywienia ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Podaje ona podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych. Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.
Część ogólna 11 Zapotrzebowanie energetyczne 11 Składniki pokarmowe 12 Białka 12 Tłuszcze 13 Węglowodany 14 Błonnik 15 Witaminy 16 Witamina A 17 Witamina E 17 Witamina K 17 Witamina C 18 Witaminy z grupy B 18 Witamina PP 19 Składniki mineralne 19 Wapń 19 Magnez 20 Żelazo 20 Cynk 20 Miedź 21 Selen 21 Chrom 21 Sod i potas 21 Równowaga kwasowo-zasadowa 22 Woda 22 Zasady zdrowego żywienia 23 Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia 27 Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych 30 Produkty zbożowe 30 Pieczywo 31 Otręby 31 Kiełki 32 Mąka 32 Kasze 33 Muesli 33 Całe ziarno — pszenica 33 Makarony 34 Nasiona roślin strączkowych 34 Mleko 35 Mleko kozie 36 Sery 36 Tofu 36 Ziemniaki 36 Bataty (słodkie ziemniaki) 37 Warzywa i owoce 37 Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych 38 Tłuszcze 42 Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 43 Jaja 43 Cukier i słodycze 43 Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 44 Miary gospodarcze 44 Naczynia kuchenne 44 Konserwowanie i przechowywanie żywności 49 Sposoby przyrządzania potraw 50 Obróbka wstępna surowca 50 Obróbka cieplna 51 Podprawianie i wykańczanie potraw 54 Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych 55 Przyprawy ziołowe 55 Warzywa przyprawowe 59 Przyprawy korzenne 61 Żywienie a choroby nowotworowe 63 Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia 64 Przykłady tygodniowych jadłospisów 69 Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię 77 Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych 77 Dieta w chemioterapii 78 Zapalenie jamy ustnej 79 Nudności i wymioty 81 Zaparcia 82 Biegunka 84 Dieta w radioterapii 85 Część szczegółowa 88 Napoje 88 Uwagi ogólne 88 Przepisy 89 Chleb domowy 97 Uwagi ogólne 97 Przepisy 97 Dodatki do pieczywa 103 Uwagi ogólne 103 Przepisy 103 Zupy 108 Uwagi ogólne 108 Przygotowanie wywaru z warzyw 108 Przygotowanie wywaru z owoców 109 Przygotowanie zup mlecznych 109 Przygotowanie głównego składnika 109 Podprawianie zup 109 Przyprawianie zup 110 Zakwasy 110 Przepisy 111 Dodatki do zup 124 Przepisy 124 Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 129 Uwagi ogólne 129 Obróbka wstępna mięsa 130 Obróbka właściwa (termiczna) 130 Przepisy 131 Potrawy z mięsa cielęcego 131 Potrawy z drobiu i dziczyzny 140 Potrawy z ryb 143 Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb 150 Uwagi ogólne 150 Przepisy 151 Potrawy jarskie 170 Uwagi ogólne 170 Przepisy 171 Potrawy z warzyw i ziemniaków 184 Uwagi ogólne 184 Obróbka wstępna 185 Obróbka termiczna 186 Surówki 186 Sałatki 187 Warzywa gotowane 187 Przepisy 188 Surówki 188 Sałatki 198 Warzywa gotowane 203 Potrawy z ziemniaków 206 Sosy 208 Uwagi ogólne 208 Przepisy 209 Sosy zimne 209 Sosy gorące 211 Sosy do potraw słodkich 215 Desery 216 Uwagi ogólne 216 Przepisy 217 Piśmiennictwo 224 Spis potraw