0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Psychodietetyka dla każdego

(eBook)

czyli o zdrowej relacji z jedzeniem

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2024

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Joanna Michalina Jurek, Kinga Wittenbeck

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 69,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 41,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

41,40 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Psychodietetyka dla każdego

Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social media nieustannie bombardują nas zdjęciami szczupłych, wysportowanych osób, modnymi dietami i treningami gwarantującymi natychmiastowy efekt odchudzający. Niestety takie wyidealizowane obrazki często wpływają na pojawienie się negatywnych emocji w stosunku do własnego ciała, co w konsekwencji może prowadzić do błędnego podejścia do odżywiania i nieprawidłowej relacji z jedzeniem.

Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem”, to książka dla osób, które:
• nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała,
• czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia,
• boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść,
• zajadają emocje,
• traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres „dyspensy”,
• podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo,
• mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze.

Publikacja dedykowana jest również dietetykom i studentom dietetyki, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę z zakresu psychodietetyki oraz poznać ciekawostki i narzędzia, mogące ułatwić im pracę z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem.

Autorki są specjalistkami z zakresu żywienia: Joanna Jurek – doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją immunologia i żywienie człowieka, jako pasjonatka badań naukowych przedstawia w książce najnowsze fakty i ciekawostki dotyczące dietetyki i psychologii żywienia; Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, dzięki doświadczeniu w pracy z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem, wspiera czytelników na płaszczyźnie psychologicznej i psychodietetycznej na drodze do osiągnięcia zdrowej relacji z jedzeniem.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Psychologia »
    3. Psychologia ogólna
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-23574-1
  • ISBN druku: 978-83-01-23459-1
  • Liczba stron: 300
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wprowadzenie     23
Skala globalna otyłości i trend do odchudzania     23
Dieta odchudzająca – panaceum na otyłość?     25
Efekty odchudzania i jego wpływ na zdrowie psychiczne / samopoczucie     26
Wyzwanie: jak zachować odpowiednią masę ciała, żyjąc w świecie, który na każdym kroku zachęca nas do jedzenia?     28
Czego uczą nas media? Czyli o nierealistycznych oczekiwaniach i zakrzywionym obrazie „idealnej” rzeczywistości     29
Rola jedzenia: pokarm dla ciała i duszy     32
	Rola fizjologiczna     32
	Rola psychologiczna     33
	Odczuwanie emocji a zdrowie jelit     34
	Jak odróżnić głód emocjonalny od fizycznego?     35

Jedzenie emocjonalne     39
Jedzenie emocjonalne i tendencja do przejadania się     41
	Odczuwanie emocji podczas zaburzeń odżywiania     41
	Dlaczego mamy tendencję do przejadania się?     42
	Jak unikać okazji związanych z przejadaniem się?     44
Przypadek szczególny: kompulsywne objadanie się     46
	Skąd się biorą epizody kompulsywnego objadania się i jak sobie z nimi radzić?     46
	Skale głodu     49
Ryzyko zdrowotne związane z jedzeniem pod wpływem emocji     51
Wpływ zaburzeń odżywiania na zdrowie jamy ustnej     53
Zasoby psychoenergetyczne     55
Chcieć to móc, czyli największe kłamstwo naszych czasów     56
Jedzenie uważne – praktyka mindful eating     60
	Czym jest uważne jedzenie?     60
Związki snu z jedzeniem – ciekawostka     65
Stan emocjonalny a wybory żywieniowe     66
Czy cechy osobowości mogą wpływać na Twoje wybory żywieniowe? – ciekawostka     67
	Rola cech osobowości w wyborze żywności i zachowaniu zdrowia     67
	Typ osobowości a rodzaj diety     69
	Co Twoje ulubione potrawy mówią o Tobie?     70
	Co Twój ulubiony produkt spożywczy mówi o Tobie?     71

Dieta dla zdrowia i ducha     75
Uczucie sytości na diecie kluczem do satysfakcji i długoterminowych wyników. Co wpływa na uczucie sytości?     75
	Żywność – skład jakościowy pokarmów     75
	Cechy charakterystyczne pokarmów o wysokiej sytości     75
	Żywność – forma podania     76
	Żywność – kolejność spożywanych pokarmów w ramach jednego posiłku     77
	Otoczenie – jedzenie w restauracji     78
	Otoczenie – oświetlenie pomieszczenia     79
	Rodzaj zastawy kuchennej – szklanki i butelki     79
	Rodzaj zastawy kuchennej – talerze     79
	Sposób podania żywności – kształt opakowań     80
	Sposób podania żywności – etykietowanie jej przez producentów     80
	Sposób podania żywności – wielkość opakowania     81
	Indywidualne preferencje – znajomość pokarmów i własne przekonania na ich temat     81
Jak jedzenie pomaga w regulacji emocji?     83
	Jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na funkcje mózgu?     83
	O neuroprzekaźnikach słów kilka     86
Rola mikrobioty jelitowej w zachowaniu dobrego samopoczucia, czyli o istotnej roli mikroorganizmów w produkcji neurotransmiterów dietetycznych     97
	Przykłady bakterii uczestniczących w produkcji neurotransmiterów dietetycznych, czyli czego szukać w jogurtach i suplementach probiotycznych     97
	Mikrobiota jelitowa pomaga przyswajać i przetwarzać składniki pożywienia     98
	Mikrobiota jelitowa uczestniczy w produkcji witamin     98
	Mikrobiota jelitowa reguluje funkcje układu odpornościowego i wpływa na naszą odporność     98
	Dieta a skład i aktywność mikrobioty jelitowej     99
Wpływ powszechnie znanych schematów odżywiania na dobrostan psychiczny i zdrowie     100
	Diety, które najlepiej wspomagają samopoczucie i zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne     101
	Czas na refleksję: czy kompozycja Twojego talerza wspiera Twój dobrostan?     107
Manipulacja składnikami odżywczymi w ramach poszczególnych posiłków: co mówią o tym badania naukowe?     110
	Wartość energetyczna posiłków i pora ich spożywania     110
	Białko i węglowodany     111
	Tłuszcze i węglowodany     111

Podjadanie – strategie działania     113
Zrozumieć własne nastroje dietetyczne     113
Podjadanie     114
	Jak sobie radzić z podjadaniem?     115

Zachcianki dietetyczne: jak poradzić sobie z emocjonalną huśtawką nastrojów i smaków?     119
Zachcianka dietetyczna jako informacja od Twojego ciała     120
Co zjeść, jeśli czujesz…     123
	Smutek     123
	Stres i stany lękowe     150
	Zmęczenie     166

Jak wypracować nawyki żywieniowe wspierające Twoje zdrowie i dobre samopoczucie?     187
Skąd wzięły się Twoje nawyki?     187
Przyzwyczajenia i przyjemności     189
	Skąd biorą się moje nawyki pod względem neurologicznym?     190
	Czym jest nagroda i jak ona działa?     191
	Czy kiedy chcę, to naprawdę chcę?     192
Pętla nawyków     194
	Wskazówki     194
	Zwyczaj     196
	Nagroda     196
	Jak skutecznie zmienić zwyczaj?     197
Jak rozpoznać, czy Twój nawyk jest kompulsywny?     198
	Zdefiniuj własne kompulsywne zachowanie     199
Daj sobie czas na emocjonalny cykl zmiany     200
	Jak dokładnie wygląda proces zmiany?     201
	Etapy emocjonalnego cyklu zmiany     204
Pierwsza pomoc w przypadku nawrotów do starych przyzwyczajeń     207
Motywacja – czy aby na pewno warto na niej polegać w procesie zmiany?     210
	O motywacji słów kilka     210
Na drodze do skutecznej zmiany – sprawdzone strategie     213
	Twój przewodnik po zmianie – kompas życia i wizja siebie z przyszłości     213
Perfekcjonizm     218
	Różnica między perfekcjonizmem a wysokimi standardami     218
	Mit perfekcyjności     219
	Jak poradzić sobie z perfekcjonizmem?     220
Praktykuj zasadę 80 : 20     223
Trenuj uważność     225
	Uważność a nawyki     226
Zachwyć się – tak po prostu     227
Uziemianie     229
Lista zysków i strat     229
Afirmacje i myśli wspierające proces zmiany     234
Zobowiązania przed innymi osobami     236

Przejmij kontrolę nad swoim odżywianiem: jak zaplanować posiłki na własnych zasadach i według własnych preferencji?     239
Wartość energetyczna diety, czyli ile kalorii powinniśmy spożywać     239
	Planujesz zredukować wagę? Utrzymuj deficyt kaloryczny – ale rób to z głową!     239
	Kontroluj wielkość porcji     240
Inwestuj w odżywcze kalorie     240
	Skala ANDI jako wyznacznik odżywczej żywności     241
Postaw na obecność warzyw w każdym posiłku     242
Owoce jako doskonały sposób na wzmocnienie i osłodzenie sobie życia     246
Węglowodany złożone jako pełnowartościowe źło energii i błonnika     250
	Przykłady zbóż o największej wartości odżywczej     251
Białko dla lepszej regeneracji i zwiększonej sytości     255
	Źródła białka w diecie: pokarmy mleczne i ich roślinne zamienniki     255
	Źródła białka w diecie: jaja kurze     259
	Źródła białka w diecie: mięso zwierzęce     260
	Źródła białka w diecie: ryby i owoce morza     262
Tłuszcze – spożywane z umiarem     265
	Źródła tłuszczów diecie: oleje roślinne     267
	Źródła tłuszczów diecie: orzechy i nasiona roślin     270
Wykorzystaj potencjał superfoods dla lepszego samopoczucia i zdrowia     273
	Przykłady superfoods o największym potencjale prozdrowotnym     274
Zakończenie procesu odchudzania. Jakie strategie pomogą Ci utrzymać wymarzoną sylwetkę?     279

Na zakończenie     283

Bibliografia     285

Skorowidz     295

Joanna Michalina Jurek

Joanna Michalina Jurek – naukowczyni, doktor w dziedzinie nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i życiwniu człowieka, zdobyty w Ulster University w Irlandii Pólnocnej. Po zakończeniu studiów i obronie doktoratu w styczniu 2022, Joanna pracowała jako naukowiec w instytucie badawczym APC Microbiome w Cork (Irlandia), gdzie uczestniczyła w międzynarodowym projekcie mającym na celu opracowanie formuły postbiotycznej opartej na związkach aktywnych produkowanych przez bakterie probiotyczne podczas fermentacji, mającej na celu poprawę zdrowia kobiet ciężarnych i jej dzieci, poprzez korzystne działanie na mikrobiotę jelitową. Od maja 2023 roku Joanna pracuje jako starszy naukowiec w szpitalu klinicznym – instytucie badawczym The Vall d’Hebron w Barcelonie (Hiszpania), gdzie opracowuje suplementację wspierającą leczenie objawów zespołu przewlekłego zmęczenia, bólu i objawów po chorobie COVID-owej (long COVID syndrome), poprzez działanie regulujące aktywność mikrobioty jelitowej u tych pacjentów.

Joanna jest także edukatorką, mówczynią TEDx i autorką wielu publikacji naukowych, rekomendacji oraz artykułów popularnonaukowych, które pozwalają jej na dotarcie do jak największej grupy osób, co zostało wyróżnione w rankingu Forbes i McKinsey & Company – 25under25 (2020), Cosmopolitan (edycja US; 2018), a także Financial Times (2017). W wolnym czasie uwielbia biegać oraz dzielić się swoimi lifestylowymi odkryciami w ramach profilu na Instagramie – nutrii.jj. Od niedawna swoją wiedzą w praktyczny sposób dzieli się za pośrednictwem podcastu – NutriJJ Talks, który jest dostępny na platformie Spotify oraz YouTube.

Kinga Wittenbeck

Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, w swojej codziennej praktyce pomaga osobom zmagającym się z kompulsywnym objadaniem i emocjonalnym jedzeniem. Ukończyła studia na Wydziale Technologii Żywności i Żywienia Człowieka we Wrocławiu, a następnie kontynuowała naukę na Wydziale Dietetyki w Krakowie. Jest też absolwentką Psychodietetyki na gdańskiej WSB, ale – jak sama mówi – jej edukacja nigdy się nie kończy, ponieważ chętnie bierze udział w kursach i szkoleniach poszerzających i uzupełniających jej wiedzę. Kinga kocha pomagać ludziom i postanowiła otworzyć prywatną praktykę, aby móc wspierać swoich klientów holistycznie. W pracy, oprócz sprawdzonych sposobów i konwencjonalnych narzędzi, wykorzystuje psychologię, coaching, aromaterapię, a nawet elementy terapii sztuką. Jest otwarta na badania naukowe, ale jednocześnie kieruje się swoją intuicją, a także podkreśla ważność kontaktu z własnym ciałem i emocjami. Jest przekonana, że zdrowie to stan równowagi pomiędzy ciałem, umysłem i duchem, a jej celem jest pomaganie klientom w osiąganiu tego stanu. Pełna empatii i zrozumienia zawsze stara się znaleźć indywidualne rozwiązania dla każdej osoby, z którą pracuje. Dzięki jej pomocy klienci zyskują wiedzę o właściwym odżywianiu i wypracowują zdrową relację z jedzeniem, a także nabywają umiejętności radzenia sobie ze stresem, adaptacyjnej ekspresji emocji i osiągania wewnętrznej równowagi. Kinga jest również autorką e-booków kulinarnych, prowadzi webinaria oraz kursy, jest mówcą i szkoleniowcem. Jej wiedza i doświadczenie pozwalają na tworzenie praktycznych materiałów i narzędzi, które pomagają ludziom osiągać swoje cele zdrowotne i życiowe. W publikacjach i prezentacjach dzieli się wiedzą i doświadczeniem, motywując innych do podejmowania pozytywnych zmian w swoim życiu. Kinga to również twórczyni WITTALNA PODCAST, który porusza tematy związane ze świadomym życiem, self-care i zdrowiem.

Inni Klienci oglądali również

19,80 zł 22,00 zł
Do koszyka

Wierszyki dla Moniki, Weroniki, dla Kajtusia i Wojtusia, dla Marysi i dla Gosi. Dla każdego, kto swe imię piękne nosi

„Wierszyki ...” to dwanaście pełnych koloru i przygód rymowanek, których bohaterami są dzieci. Utwory opowiadają o radosnych wydarzeniach z życia każdego z nich – maluchy przeżywają urodzinowe przyjęcie, bawią się w s...
43,11 zł 47,90 zł
Do koszyka

Życie zaczyna się każdego dnia

Zrób dla siebie coś dobrego i spraw, by ten rok stał się twoim rokiem, podobnie jak każdy następny. W tej książce odnajdziesz bezcenne refleksje na każdy dzień roku, inspirowane cytatami z wielkich pisarzy, myślicieli ...
34,20 zł 38,00 zł
Do koszyka

Kara dosięgnie każdego cz.2

Kara dosięgnie każdego to ciąg dalszy opowieści o Marcinie Kowalskim, 36-letnim biznesmenie, który firmę i duży majątek odziedziczył po zmarłym – w wyniku wypadku samochodowego – Wiktorze Zatorskim. Czy chłopak z bidula, w dzieciństw...
8,10 zł 9,00 zł
Do koszyka

Origami dla każdego. Cuda z papieru

Origami to sztuka składania papierowych figurek bez pomocy nożyczek i kleju, będąca świetną zabawą dla dzieci i dorosłych Dowiedz się, jak krok po kroku wykonać modele modele m.in. Świerszcza, Parowca, Drapieżnej Szczęki i Wesołego Delfina. Każdy model...
57,60 zł 64,00 zł
Do koszyka

Linux dla każdego Technika IT

Linux dla każdego Technika IT to książka w głównej myśli kierowana do każdego ucznia oraz studenta uczącego się na kierunku informatycznym lub pokrewnym. Krótko mówiąc dla wszystkich, którzy na co dzień nie pracują z systeme...
71,73 zł 79,70 zł
Do koszyka

Przewodnik tapingu dla każdego.

Taping to praktyczna metoda leczenia, całkowicie wolna od skutków ubocznych. Polega ona na oklejaniu wybranych fragmentów ciała plastrami o specjalnej strukturze. Dzięki tej książce zapoznasz się z 80 sposobami plastrowania na 160 dolegli...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!