Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
"W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne."
Wstęp 9 Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia dzieci 11 Prawidłowe żywienie - co to znaczy? 11 Co należy wiedzieć o składnikach pokarmowych? 11 Woda 12 Energia 13 Białka 14 Węglowodany 14 Tłuszcze 16 Składniki mineralne 18 Witaminy 18 Co to są naturalne substancje nieodżywcze? 19 Co to są substancje dodatkowe w żywności? 19 Jak praktycznie można ocenić, czy dziecko jest prawidłowo żywione i odżywione? 20 Żywienie przyszłej matki 21 Od jakiego momentu należy racjonalnie żywić dziecko? 21 Na czym polega racjonalna dieta przyszłej matki? 22 Co powinien zawierać jadłospis przyszłej matki? 22 Co i w jakiej ilości wypijać? 26 Najczęstsze problemy 27 Żywienie noworodka i niemowlęcia 29 Jak żywić nowo narodzone dziecko? 29 Karmienie naturalne - dlaczego najlepsze? 29 Zalety karmienia naturalnego 30 Skład pokarmu kobiecego 31 Podstawowe zasady karmienia piersią 32 Kiedy karmienie piersią nie wystarcza? 35 Przeciwwskazania do karmienia naturalnego 37 Leki zażywane przez matkę a karmienie piersią 38 Wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka karmionego naturalnie 39 Odstawianie od piersi 45 Dieta matki karmiącej piersią 45 Najczęstsze problemy 48 Żywienie sztuczne niemowląt 50 Karmienie sztuczne w pierwszym kwartale życia 52 Karmienie sztuczne w drugim kwartale życia 54 Karmienie sztuczne w trzecim i czwartym kwartale życia 56 Najczęstsze problemy 60 Żywienie dzieci małych 63 Jakie są potrzeby żywieniowe małego dziecka? 64 Jak często karmić? 65 Jak ułożyć prawidłowy jadłospis? 65 „Zakazane” produkty 66 Kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowych 68 Najczęstsze problemy 69 Żywienie dziecka przedszkolnego 71 Zalecane produkty żywieniowe 71 Czego należy unikać? 72 Kształtowanie właściwych zachowań żywieniowych 73 Najczęstsze problemy 74 Żywienie dziecka szkolnego 77 Jak przygotować śniadanie, aby dziecko nie było głodne w szkole? 78 Wspólny domowy obiad 79 Zagrożenia pojawiające się w wieku szkolnym 80 Jak pomóc dziecku szkolnemu? 80 Żywienie młodzieży w okresie intensywnego wzrostu 81 Najczęstsze problemy 82 Sytuacje szczególne 85 Zespół metaboliczny zaczyna się w dzieciństwie 85 Zapobieganie osteopenii/osteoporozie 87 Diety wegetariańskie w okresie dorastania dziecka 89 Soki czy owoce? 90 Żywienie dziecka w wybranych stanach chorobowych 93 Dziecko gorączkujące 93 Dziecko z niedokrwistością (anemią) 94 Dziecko z biegunką 95 Dziecko ulewające 96 Dziecko z kolką jelitową (niemowlęcą) 98 Dziecko z zaparciami 99 Dziecko z alergią pokarmową 100 Dziecko z celiakią 103 Dziecko z mukowiscydozą 103 Porady żywieniowe w Internecie 107 Słownik terminów medycznych i żywieniowych 109 Przykładowe przepisy kulinarne 113 Śniadania i/lub kolacje 113 Zupy 116 Dania mięsne 118 Dania rybne 123 Dania bezmięsne 124 Surówki i sałatki 127 Desery 130 Piśmiennictwo uzupełniające 134 Zakończenie 135 Wykaz skrótów 136